Hoge boom

Deze boom heeft vele namen: Hoge Boom, Dikke Boom, Holle Boom, Vrijheidsboom, Govert ’t Hoen-boom.
Bij het Noord-Hollandsarchief zag ik de naam 
“Napoleonsboom”. De reden voor die naam ken ik niet. 


Op de gemeentelijke lijst van monumentale bomen staat ook een boom die aan de Spaarndammerdijk staat. Dit is de ‘Hoge Boom' die in de bocht tussen de afstandpalen 6,5 en 7,0 staat. De oorspronkelijkke boom op deze plaats was een herinnering aan een gevecht daar in 1573 tijden het beleg van Haarlem tussen de geuzen onder leiding van Govert ‘t Hoen (ook wel Kees ‘t Hoen genoemd) en de Spanjaarden. Door de geuzen overtuigend gewonnen (anders was er geen boom geplant). 

De boom was voorzien van een opgeschilderde rood-wit-blauwe band. Volgens zeggen werd die in de tweede wereldoorlog door Duitsers regelmatig overgeschilderd. Korte tijd later had iemand de driekleur er weer op aangebracht. 

De oude Hoge Boom, een enorme boom, was inmiddels hol van binnen. Er is getracht hem van binnen te versterken met beton, maar het mocht niet helpen. Hij is 16 juni 1970 omgevallen.
Direct daarna zijn pogingen gedaan om een nieuwe boom te planten, maar dat mislukte door verkeerde boom-keuze. 

De huidige boom, een Es, is in 1992 met enige ceremonie geplaatst. Hij staat ca.25m meer richting Halfweg dan de oorspronkelijke boom die op het talud stond

Bij de Hoge Boom staat een ‘Verhalenpaal’ nr.18, genaamd GEUS, die verteld over de historie van deze plek (korte tekst + QR-code)

Zie ook de foto in de banner bovenaan. 


© Dorpsvereniging / Chris Buzink 2021-2023